Over ‘Het Feestelijke Leven’ van C.C.S. Crone

 

In Het feestelijke leven uit 1939 wordt de tragiek van een man die vrouw en kind verloor suggestief verhaald door herinneringen in de beschrijving van het leven van alledag te weven. Het gaat Crone niet zozeer om het verhaal, maar om de keuze en opeenvolging van beelden. De scherpe observaties en gevoel voor detail in deze novelle kenmerken ook zijn latere werk.
In Het feestelijke leven (1939) maakte Crone gebruik van een methode die hij telkens toe zou passen bij zijn schrijven: invallen en observaties op stukjes papier noteren en het genummerd in een kasboek plakken.
EEN SCHRIJVER VAN STRAK GECOMPONEERD PROZA
De Utrechtse schrijver C.C.S. Crone

De auteur C.C.S. Crone (Utrecht, 1914 – Arnhem, 1951) schreef tien verhalen en drie novellen: zijn oeuvre bestond uit slechts 150 pagina’s. Dankzij het uiterst precieze, geconcentreerde, persoonlijke en strak gecomponeerde proza waaruit dit kleine oeuvre bestaat, verdient de naamgever van de literaire prijs en stipendia van de Gemeente Utrecht een blijvende plaats naast Nescio, Carmiggelt en Elsschot. Met een op subtiele waarnemingen gebaseerde stijl schrijft hij over mensen die een zorgelijk bestaan het hoofd bieden. Zijn personages koesteren de verlangens van iedereen, maar ze zijn uniek in de Nederlandse letteren.